Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 12:46 - БГ РЕАЛНОСТИТЕ: ЕДИН ПОГЛЕД СЛЕД МВА
Автор: zenguy Категория: Бизнес   
Прочетен: 2823 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2008 17:26


Целта на тази статия е едно предупреждение и съвет към всички мислещи да следват МВА в Европа или САЩ.Caveаt Emptor(купувачо пази се), че царят в много случаи се оказва гол.

МВА не е това което беше.Помня че още в ранните ми години когато четях биографиите на моите кумири Джордж Сорос,Уорън Бъфет,Джак Уелч една тема се повтаря при тях като нишката на Ариадна – всички те бяха завършили МВА програми на престижни университети.Тогава МВА е било най-сигурния входен билет за клуба на богатите и успелите и сигурен начин за успешна кариера.Затова и открай време мечтата на всеки амбициозен млад човек е да завърши МВА в престижен университет и да си уреди онази шестцифрена заплата  която да превърне всичките му мечти в релност.Уви нещата днес вече съвсем не стоят така.

МВА девалвира като цяло.Пръкнаха се много университети и университетчета които предлагат МВА нс кило;дистационно, съботно-неделно, даже и един път месечно като завъшваш за 5 години.Всичките тези формати нямат нищо общо с класическата МВА програма която е  обикновенно 2-годишна(основно в САЩ) или интензивна 1-годишна(Европа и  Великобритания) и следването е full time.

Другият основен въпрос е качеството на самата програма и на студентите в нея.По последни данни на topmba.com сега в света има над 3500 МВА программи като за много от тях няма и елементарни тестове и изисквания за влизане като 2-3 години на мениджърска позиция и GMAT.Така единственната им цел е да вземат парите на кандидатите без да дават нищо стойностно насреща.

Всичко това се знае и от работодателите – големите мултинационални компании,инвестиционни банки и консултански фирми които имат свой собствен вътрешен списък(short list)  на одобрени МВА програми от които им е позволено да набират кандидати.Обикновенно това са топ 30 в Европа и топ 50 в САЩ(така наречената ‘Бръшляновата лига’) а всички други се отсвирват.Така например Голдман Сакс във Великобритания наема само от първите 5 МВА програми по рейтинг на Файненшъл таймс(затова и рейтингите са толкова важни за университетите), а останалите молби дори не се разглеждат.

Какви изводи могат да се направят  бъдещите МВА кандидати от всичко това:

1.Кандидатствайте само в утвърдени престижни университети (според рейтинга на Файненшъл Таймс,Бизнес Уик, Уолстрийт Джърнал).Другите просто не се признават от работодателите въпреки че може и да имат всички нужни акадамични акредитации.

2.Не търсете най-евтините програми – кактоказват англичаните ‘евтиното накрая излиза най-скъпо’, а също и ‘не съм толкова богат ,че да си позволя евтини неща’.Разликите в таксите на топ университетите и на евтините такива са пренебрижимо малки разхвърлени върху последващите ви активни бизнес години.

Пример: в   университета Cranfield 1 годишната МВА програма (4-та в Великобритания)  е около Ј28,000(56,000 лв).В подобните такива из Европа и Англия евтините програми са около 19,000 евро(38,000 лв).Разликата от 18,000 лв. разделена на средно 35 активни години след завършване е около 500лв. на година – незначителна на фона на очаквана заплата от средно  Ј40,000-50,000(100,000 лв.) годишно в дългосрочен план.Затова пък шансовете ви да получавате горната заплата се увеличават експонентно с топ МВА прогрма.

3.Създавайте контакти.

Ние българите сме малко габровци в това отношение: все гледаме да спестим от разходите за социални и така наречените network  събития като не оценяваме ,че това е един вид инвестиция за бъдещата ни кареиера където основно ще разчитаме на тези хора с които сме се запознавали на такива събития да ни помогнат.Това разбира се не идва евтино: яхтинг събития,благотворителни вечери,спортни събития, всички те могат сериозно да се отразят на бюджета ви, но са необходими инвестиции.

Следва продължение: БГ-реалностите след МВА



Тагове:   МВА,


Гласувай:
0



1. nar - Нормално е вче да не са това, което са ...
03.11.2008 22:59
Нормално е вече да не са това, което са били. Времената се менят, а информационните технологии диктуват нов ред на обучение :)
Освен това сега програмите по МВА са силно профилирани - има дори програма по МВА на футбола, примерно.
А и нали се сещаш "едно време" колко са били местата в целия свят? Ще ти отговоря - около 50 до 100. :)
А сега колко са?

Успех от мен в това, което си намислил.
цитирай
2. zenguy - Въпросът не е в бройката а в качеството на обучението
06.11.2008 13:10
Бройката се увеличава но и световната икономика расте и се глобализира така, че свободни места за МБА завършили се създават ежeдневно(освен по време на криза като сега).Проблемът е, че прилъгват кандидати с обещания за шестцифрени заплати в $ а реалностите са, че ако не си от топ программа просто забрави да си намериш каквато и да е добре палтена работа.На повечето сайтове на мултинационални компании като попълваш молба се появява едно падащо меню с университети от които да избереш твоя- ако не е там не можеш дори да продължиш с апликацията.А за БГ-то да не говорим - тук знаят само Харвард,Охфорд,Кеймбридж и ако не си от тях просто забрави.
цитирай
3. анонимен - Супер е
11.11.2008 10:09
Супер е констатацията... Само една забележка - нишката е на Ариадна. "Ариана" е друго :) Нещо като биричка :)

поздрави
цитирай
4. анонимен - -
11.11.2008 11:28
Хехе, значи в БГ са по-претенциозни - само Харвард, Оксфорд и Кеймбридж. Познайте как от тия училища се втурват към българските фирми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zenguy
Категория: Бизнес
Прочетен: 47973
Постинги: 20
Коментари: 28
Гласове: 92
Архив